Közéleti borzongások

Közéleti borzongások

Hajrá fiatal demokraták!

2015. május 26. - nezsu11

diakparlament2-szov.jpgMájus 14-én 25 fontos javaslatot tett közzé a Független Diákparlament (FDP) (link). Aki még nem ismeri a Független Diákparlamentet annak érdemes megjegyeznie, hogy a meglévő formális képviselettel elégedetlen középiskolás fiatalok öntevékenyen választottak küldötteket tavaly ősszel, hogy független parlamentként jöjjenek össze, és szabadon tárgyaljanak a diákság gondjairól. Az őszi ülésszakon megállapították a legfontosabb témákat, és parlamenti bizottságokat hoztak létre ezek tárgyalására és javaslatok előkészítésére. A tavaszi ülésszakon ezeket a javaslatokat vitatták meg, és szavaztak róluk. Vagyis a parlamentáris demokráciának többszáz éves hagyománya van ugyan, mégis azt mondhatjuk, hogy középiskolás fiaink-lányaik – jó példát nem látva is – kitalálták maguknak a demokratikus parlamentet.

A demokrácia fontosságának felismerését mutatja az is, hogy a legtöbb javaslatot a Diákönkormányzati Bizottság terjesztette be (a 25-ből 6-ot). Felhívja az EMMI-t a diákszervezkedés módjának, formáinak megismertetésére, különösen a bizottság által készített DÖK szervezeti és működési szabályzat modell terjesztésére. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a kormányzat biztosítsa, hogy „az iskolán belüli DÖK-ök képviselőit semmilyen hátrány ne érhesse az iskola részéről, amikor hivatalból járnak el”.

A parlamenti bizottságok közül több is tesz javaslatokat az oktatás színvonalának emelésére: a tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a tankönyvek független tanári minősítését, a GDP-arányos ráfordítás megduplázását javasolják.

Több bizottság foglalkozott a tanárokkal való kapcsolat különböző oldalaival. A tanároktól a diákok egyrészt elvárják, hogy erkölcsi példaként tekinthessenek rájuk, másrészt viszont – a szolidaritás szép példájaként – kiállnak munkafeltételeikért, sőt fizetésbeli megbecsülésükért is. A szolidaritás érzése a rászoruló tanulókkal szemben is megnyilvánul: tankönyveiket teljesen ingyenessé kívánják tenni.

A fiatalok nem követeléseket, hanem javaslatokat fogalmaznak meg a kormányzat számára. Ezt sok idősebb demokrata kevésnek tarthatja. De az új nemzedék még ad esélyt a kormánynak, és abból fogja megszerezni újabb tapasztalatait, hogy mennyire él a kormány ezzel az eséllyel.

Beleszólás, biztonság, minőség, méltányosság, szolidaritás – ezek az elvek a Független Diákparlament javaslatainak pillérei. A mindenkinek szóló üzenet az, hogy mindenképpen felnő a demokraták új fiatal nemzedéke, és kezébe veszi a sorsát. A mi szemünkben a régi fiatal demokraták elöregedtek, és demokrataságukat is elvesztették – fogadjuk örömmel a mai fiatalokat.

-(c-y)

A bejegyzés trackback címe:

https://mintavocsok.blog.hu/api/trackback/id/tr47493562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2015.05.28. 16:43:40

Mivel a diákparlament honlapján az alábbi adatokat nem találom, ezért a poszt lelkes íróját kérdezem:
- Hol olvashatóak az FDP alapító okiratai, alapszabálya, jegyzőkönyvei?
- Mitől demokratikus és mitől legitim az FDP? Kik alapították? Kik és miképpen jelölhettek? Minden középiskoláshoz eljuttatták-e a jelölési felhívást, vagy csak egy belterjes facebookos kezdeményezésről van szó?

nezsu11 2015.05.28. 18:41:29

@szekertabor: A poszt lelkes írója emígyen válaszol:
Az ifjak valóban meglehetősen rendetlenül vezetik a honlapjukat, és e hiányolt dokumentumok felrakását magam is hiányolom. Mivel azonban tudom, hogy ezek megvannak, a legjobb, amit tehetek, hogy továbbítom nekik ezt az igényt, mert nyilván nem az a helyes, ha én elkérem a dokumentumokat és itt vagy másutt közzéteszem, hanem az ha ők hozzák nyilvánosságra a saját dokumentumaikat.
süti beállítások módosítása