Közéleti borzongások

Közéleti borzongások

HÁZMESTERSIRATÓ 2015

2015. június 03. - nezsu11

Ma volt szerencsém végigülni Dopeman perének első részét. A tárgyalás alatt végig nem sikerült teljes bizonyossággal eldöntenem, hogy vajon vannak-e a teremben kandi kamerák, vagy pedig ez az egész véresen komoly.

 

drog11.jpg

 

De nem arról szeretnék most beszélni, hogy mi fér bele a politikai vélemény-nyilvánítás fogalmába, nem is arról, hogy Dopeman – meg nem vádolt bűntársaival együtt megvalósította-e azt a bűncselekményt, ami a vádiratban áll. A szólásszabadságról, előadói szabadságról sem szeretnék most írni.

Ami igazán megmozgatta a fantáziámat, az annak az elképzelt jelenetnek a lejátszása a fejemben, amint békében ülök otthon a tévé előtt, látom, hogy nagyjaink valami elképesztő ostobaságot tesznek épp (pl. a bevándorlókról szóló plakátkampányuk kiszivárgott terveit), ezen én felháborodom, megbotránkozom, elkezdek félni (másnap a nem létező unokám sírva fakad), napokig álmatlanul forgolódom az ágyban, talán még sírok is. (Ennyire akkor borultam ki utoljára, amikor a Plútót lefokozták.) Hosszas tépelődés után bebattyogok a rendőrségre, és ott feljelentem a miniszterelnököt, mert felháborított, megbotránkoztatott, és beparáztatott (és különben se rá szavaztam, tehát dögöljön meg a szomszédjának a lova is).

Gyakorlatilag ezt megtehetném szinte naponta. Kár, hogy egyetlen házmester sem volt a felmenőim között. Pedig ha lett volna, most lehetne egy új hobbim.

Tehát új hobbi helyett inkább megpróbálom elképzelni, hogy egy ilyen aktus (egy diktátor szobortestére ráapplikálni egy politikus fejét, majd ezt ledönteni) valakiben tényleg megbotránkozást kelt. Elképzelem, megvan. Tényleg. Valóban erős politikai gesztus, nagyon erős szimbolikával: Viktorunk egy diktátor. Persze – mivel eleve rossz a májam felmerül bennem a kérdés, hogy vajon nem ennek az explicit megfogalmazása az, ami valójában megbotránkoztat egyeseket?

Úgy vélem, hogy ebben az országban a racionális közbeszédnek, a politikai párbeszédnek már régen annyi. Nincs meg az origó, amikor elkezdtük áthelyezni a racionalitásról a szimbólumok világára a hangsúlyokat, de amikor a kormányzat magas köreiből azt nyilatkozhatja valaki, hogy nem tudjuk fogadni a menekülteket, mert el kell tartanunk nyolcszázezer cigányt, akkor azt hiszem már mindegy. Amikor komolyan felmerül, hogy állami ismerkedési esteket szervezzenek fiataloknak, vagy végigródsózza a miniszterelnök Európát azzal, hogy halálbüntetés, szimbolizálva ezzel, hogy mi milyen faszagyerekek is vagyunk, majd azzal, hogy mégse, akkor milyen politikai racionalitásról beszélhetünk? Hát nem teljesen érthető, ha a „másik oldal” is erős szimbólumokhoz nyúl nagyritkán? Pl. egy szobor ledöntéséhez.

Vissza kellene térnünk – mindannyiunknak, ennek az országnak – a racionális közbeszédhez, a valódi gondokhoz, beszélhetnénk költségvetésről, meg egészségügyi rendszerről, arról, hogy milyen is legyen ez az ország. De nem tesszük. Helyette nemzeti büszkeségről, meg diktáló Brüsszelről – helyesebben nekünk nem diktáló Brüsszelről beszélünk, rágjuk a gumicsontokat, álkonzultálunk, hisztizünk az álkonzultáció miatt, felháborodunk, megbotránkozunk. És persze politikusainknak pedig hagyjuk, hogy ne a lényegről beszéljenek, legyenek azok kormányon vagy pedig ellenzékben.

A düledező háztömb házmesterei pedig azon vitáznak, hogy Dopeman mozdulata megér-e néhány év börtönt, vagy sem. Addig sem kell azzal foglalkozni, hogy az udvar fel legyen söpörve, vagy a nagyságos úr barátai már megint éjszakába menően hangoskodtak, miközben kilopták Mici néni ablakából a muskátlikat és elvitték a prakkert.

BB

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mintavocsok.blog.hu/api/trackback/id/tr767515288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brett Georege 2015.06.03. 20:09:58

Miért is lenne mindegy,hogy AMÚGY IS el kell tartanunk 800ezer roma tesót?

Bernik 2015.06.04. 01:00:31

Ja, értem... Hogy cenzúrázol. Gratula!

Bernik 2015.06.04. 01:01:19

Ez most komoly, hogy este 8 óta senki sem mer hozzászólni? Azt a jó büdös qrva bolsevik nénikéjét azoknak, akik miatt egy ilyen abszurd őrületet 2015-ben komolyan kell vennünk!
Hogy aszongya "garázda" vót! Hát kérem - minden demonstráció célja, hogy KIZÖKKENTSEN, hogy felébresszen. Az, hogy a KEDVES VEZÉR neve, képi megjelenítése, minden rá utaló tárgy és mozdulat a "SZENT" emberhez méltó kell, hogy legyen, az ugye még nem a mai magyar valóság ?!
Nyugtassatok meg, mert megyek és lerúgom egy bolsevik diktátor szobrának a fejét!
A rohattéletbe!!!

swfla 2015.06.04. 01:47:50

Velemenyem szerint az igazi baj, hogy az orszag legnagyobb resze nem fogja fel, hogy itt mar 1989-ben elromlott minden. Gyakorlatilag barmelyik szerencsetlen hulye szerepelhetne a hirekben a rapper-rel. Barmelyik!

Ehelyett az osszes politikai blogon megy az acsarkodas egymasra (mondja mar meg valaki, hogy mit jelent az a szo, hogy "libsi"???) ahelyett, hogy eszrevennek, hogy a parlamentet en-bloc ki kellene uriteni, es lehetne uj lappal indulni. Felteve, ha akadna meg ember, aki nem a sajat zsebere akar jatszani...

Olyan, hogy felelos politikus, aki az orszag ugyeit akarcsak felig is magaenak tekintene (ami egyebkent munkakori kotelesseg) olyan nincs, es eleg hosszura kellene visszanyulni a magyar tortenelemben, hogy ilyet egyaltalan talaljunk.

nu pagagyí 2015.06.04. 04:33:32

Orbán szobra önkényuralmi jelképnek minősül, más nem nagyon indokolhatja, hogy az ügyészség pert indítványozott véleménynyilvánításért. Annak idején nem hungarocell bábura hajigáltak tojásokat, hanem magára a politikusra, mégsem lett per belőle, még csak feljelentés sem. Aki még úgy véli, hogy demokrácia van, az most elgondolkodhat rajta.

Orbán a mi fénylő csillagunk ballibsik 2015.06.04. 06:53:04

Istenkáromlásért a legtöbb államban büntetés jár.

Exploiter 2015.06.04. 07:52:10

Azért érthető, en is felsirnek, ha ilyen őseim lennének.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.06.04. 07:56:01

ez is ilyen "liberális" blog, ahol törlik a kommenteket?

én csak azt nem értem, ha itt diktatúra van, amiről állandóan ajvékol az index/origo/hvg/nol/444, és nincs szólásszabaccság, amiért oly bátran küzdtök 1milliárdan a fácsén, akkor hogyhogy Dopeman-t, az ellenzékiek demokratikusan választott szellemi vezetőjét, nem ítélte rögtön a bíróság életfogytig tartó haléálbüntetésre?

Traktoros lány 2015.06.04. 08:21:21

@wmiki: Az semmi, de még a Simicska is él! :)

Netuddki. 2015.06.04. 08:29:50

Egy jó védőügyvéd szerintem simán szétszedi a "tanúkat". Aztán csak nehogy a "tanúk" találják rövidesen magukat a Dopeman helyén a vádlottak padján hamis tanúzásért. Főleg ha eme cselekedeteikért még némi pénzt is kaptak akkor a "megbízójuk" is ott találhatja magát.
Veszélyes dolog ez a politikai ítélethirdetés.

Mellesleg gyurcsány bábut is égettek, szerintem nem is egyszer. Pl.:
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/23878
"Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék!"

Ezekből lett vádemelés? A "tanúk" ekkor is megbotránkoztak? Vagy esetleg részt vettek benne?

Agyilag rokkantak kedvéért. Semmi kifogásom gyurcsánybábuk égetése ellen, ahogy a jelképes hungarocell, orbánnak látszó fejjel focizás ellen se. Addig jó amíg nem igazi fejekkel fociznak, és ezt most nagyon komolyan mondom, és jó lenne ha az orbánék is megszívlelnék. Nagy hiba lenne politikai okokból elítélni valakit.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.04. 08:37:50

@wmiki: Mondja bárki, hogy nem elmebeteg őrület Dopemant bíróság elé citálni, amikor a 2006-s események szereplői kormányzatilag békésnek vannak minősítve?
Nem kocsit gyújtott fel, nem székházbüfét fosztogatott. Még egy köztéri szemetelés vádja sem állna meg Dopemannel szemben...

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.04. 08:40:51

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Nyugi, ha Dopmant elítélik égni fog a parlament és a belvárosi fidesz irodák.

Netuddki. 2015.06.04. 08:43:20

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Persze, a Pató Palikák országában biztosan. Azért én nem vennék rá mérget.
Mellesleg kár lenne a parlamentért, a parlament épülete nem tehet semmiről...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.06.04. 08:47:56

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: tudod, akit feljelentenek, az bíróság elé kerülhet... :x

Örülök, hogy segíthettem neked ismerkedni a jogállammal.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2015.06.04. 08:48:52

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Dopeman akciója rendkívül ízléstelen volt, annak a szobrát lehet ledönteni, akinek van. De az b+, hogy legyártasz egy szobrot hungarocellből, majd a saját szobrod ledöntöd, az vmi egészen elképesztő.
De börtönt azért nem ér. Mindenki lehet hülye: az is aki csinálja, s az is aki ezt élvezi.

S a poszt-tolónak:
"hogy nagyjaink valami elképesztő ostobaságot tesznek épp (pl. a bevándorlókról szóló plakátkampányuk kiszivárgott terveit), ezen én felháborodom, megbotránkozom, elkezdek félni (másnap a nem létező unokám sírva fakad), napokig álmatlanul forgolódom az ágyban, talán még sírok is."

Lehet, hogy ez télleg megérne egy pert, különösen azért mert közpénzből (azaz a saját pénzemből) riogatnak.

kvadrillio 2015.06.04. 09:05:18

nemtom...KÁDÁR KOPONYÁJÁNAK LENYÚÚÚLÓJA MEGVAN MÁR ??? KACAGNI VALÓ, AMIT ORBÁN ÉS BÍRÓI CSICSKÁSAI PRODUKÁLNAK. EZ...SZEMÉLYI KULTUSZ A JAVÁBÓL !!!! RÁKOSI SZEMÉLYI KULTUSZÁT IS ÜBERELI ! :o)))))

kvadrillio 2015.06.04. 09:07:14

A modern értelemben vett diktátor

Manapság a diktátori cím nem hivatalos. A diktátorok leginkább katonai ranggal rendelkeznek, vagy csak egyszerűen köztársasági elnökök, esetleg miniszterelnökök. Hatalmuk igen széles körűnek bizonyul. Sokan közülük véres tömeggyilkosokként vonultak be a történelembe, mint Mao Ce-tung, Sztálin és Hitler.
A szélsőjobboldalon

A fasizmus és a nemzetiszocializmus egyik alapkövetelménye a totalitárius diktatórikus rendszer. Az ilyen államokban a hatalom mindig egy személy kezében összpontosul: ő a Duce, a Führer, a Poglavnik, a Conducător, a Caudillo. A magyar Szálasi Ferenc a nemzetvezetői címet használta. Tisztogatásaik a belső ellenzék és az ellenségnek kikiáltott csoportok – a nácik esetében az „alsóbbrendű fajok” képviselői – ellen történnek. Ebbe a körbe tartozik Benito Mussolini, Adolf Hitler, Ion Antonescu, Vidkun Quisling, Francisco Franco, vagy Ante Pavelić rendszere.

bela 2015.06.04. 09:08:21

Nem értem, min lepődtök meg? Felségsértés a vádpont, csak mivel még ez nem szerepel a btk-ban, ezért vuduzást mondanak egyelőre. Aztán, ha már bekerült, akkor utólag, visszamenőlegesen átírják a vádat.

Ide süllyedtünk, hogy néhány az "egyik párthoz sem köthető" vidéki seggnyaló csicska mondvacsinált rinyája elég egy btk-s jelenethez.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.04. 09:17:18

ami a híradókban volt az alapján Dopeman egy gyáva csicska.

Ott eljátszotta a forradalmárt most meg:

"jaj, csak vélemény, jaj nem gondolta komolyan"

Eddig se tartottam semmire, de ezek után.

Netuddki. 2015.06.04. 09:22:00

@wmiki: Mikikém! Oszt' ki fogja fizetni a "feljelentők" perköltségét miután elvesztik a pert? Mert egy jogállamban ez lenne az evidens. Vagy ez nem lenne az?

Csak arra próbáltam célozni, hogy ez egy sima polgári per lenne, vagy mi. Mert ilyet jogállamban ilyen cselekedetért az állam nem indít ugye. Vagy de?

Netuddki. 2015.06.04. 09:25:52

@doggfather: Ha "véletlenül" mégis elítélnék (SZVSZ max. felfüggesztettet kaphat másodfokon, hacsak nem semmisítik meg az elsőfokú ítéletet), akkor számíthatunk rád a Hősök terén egy kis hungarocell orbánfej rugdosás kapcsán (szigorúan hozott anyagból)? Miért nem? Csak nem egy gyáva csicska vagy?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.04. 09:34:42

@bértrollbosszantó_kovi1970: miért is?

Eszembe se jutna ilyen marhaság alapból, neki igen, és utána végigturnézta a tvket rádiókat, hogy ejj milyen kemény volt, most meg?!

Hogy hívod ezt ha nem gyávulás?

A "szobor" rugdosás alapból meg idiótaság volt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.06.04. 09:36:30

@bértrollbosszantó_kovi1970: az állam fizeti.
Tudod ilyeneket az állam fizet a beszedett adókból, mint bíróságok, törvénykezés, utak, kórházak, iskolák...

sajnálom, ha neked nem tetszik a demokrácia, szeretettel vár ÉKorea!

Netuddki. 2015.06.04. 09:38:41

Javasolnék némi demonstrációt a bíró részére a tárgyaláson.
Védő: - Itt látható egy szemléltető eszköz a kezemben amelyet orbán fejéről mintáztak...
Bíró: -De hát ez egy focilabda! Hogyan lehetne az orbán feje?
Védő: - Hát, engem pedig nagyon is az orbán fejére emlékeztet.
Lerakja a földre belerúg...
Védő: - Kérem jelentkezzen akiben megbotránkozást keltettem, valamint azok akiknek eme garázdaságommal anyagi kárt okoztam.

Netuddki. 2015.06.04. 09:46:08

@doggfather: "A "szobor" rugdosás alapból meg idiótaság volt. "

Érted is rugdosta vazzeg! SZVSZ meg addig volt idiótaság amíg ezért bíróság elé nem citálták. Az orbánék vagy azok ütődött hívei csinálnak éppen mártírt a Dopemanből ha nem tűnt volna fel. Gyakorlatilag ezzel legitimálják a tolvaj hatalom és annak vezérének a kifigurázását. Hogy az orbán is megértse, hatalmas öngól volt ebből bírósági ügyet csinálni. Miközben a bíróság előtt az ingatlanmutyisoknak, a bevételükkel elszámolni nem tudó, a luxusosztalékot közpénzes megbízásokból felvevőknek kellene felelniük.

Netuddki. 2015.06.04. 09:50:06

@bértrollbosszantó_kovi1970: Mellesleg a legenda szerint a futball abból alakult ki, hogy régen egyes helyeken csata után az ellen vezéreinek levágott fejével "fociztak". Amit később összetekert ronggyal helyettesítettek. Gondoljon szépen erre mindenki aki beül a Pnacsó (muhaha!) arénába egy meccsre! Aztán lehet megbotránkozni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.04. 09:53:28

@bértrollbosszantó_kovi1970: értem nem rugdosott semmit, ahogy érted se el ne hidd már ezt a marhaságot.
Azért rugdosott, mert egy önhitt, exhibicionista barom. Egy régen szépreményű popzenész aki felett eljárt az idő, és úgy döntött máshol kell ismertségét kamatoztatni, mint Pataky Attila pont olyan, csak kevesebb ufóval...
pont annyira szabadna komolyan venni, mint az x eddást, subbára való.

Azok akik "tered adnak" neki na az ő felelősségük az egész.

És nem, nem azt akarom mondani, hogy orbánisztánban minden jó, sőt messze nem. Kell találni alkalmas módot a felelősségre vonásra a tiltakozásra, de az biztos nem egy papírmasé szobor rugdosásával, majd 2 évre rá ennek mentegetésével kell csinálni.

csak egy néző 2015.06.04. 10:14:00

"Egy idős balassagyarmati férfi arról beszélt, hogy rosszul esett neki, hogy ilyen Magyarországon megtörténhet. Sok félelem van benne a Rákosi-rendszer és az azt követő időszak miatt, nincs szüksége lelki terrorra, szorongásra, békés országban szeretne élni, nem anarchiában.
A vádbeli események hatására az unokája sírva fakadt, és a kollégái is elborzadtak."

Igen, ez teljesen életszerű sztori. Az unokával miért nem a Bogyó és Babócát nézik, mert a tv-ben hallgatva a vén idiótát, kb egy szinten vannak.
A vén hülye, vajon akkor is elborzadt, amikor a Kossuth teret szarták, hugyozták össze és Gyurcsány bábúját hurcolászták bitófán és az összes lámpaoszlopra a kivégzendő politikusok képeit ragasztották fel?? Vajon akkor is sírva fakadt az unokája és a kollégái is kellően elborzadtak?

Netuddki. 2015.06.04. 10:14:37

@doggfather: A XIX. század közepe felé biztos volt olyan aki pont ezeket mondta Petőfiről is. Főleg az akinek még a feleségét is megdugta.
De távol álljon tőlem a Pityingert Petőfihez hasonlítani, hátha még megbotránkoztatok vele valakit, hehe.

Szóval ahhoz kétség sem fér amit leírtál, tény ez a cselekedet meg meghozta neki a 15 perc hírnevet. Ami annyi is lett volna ha nincsenek az agyatlan fideszbirkák akik miatt megint reflektorfénybe került.

De egy bizonyos pont után meg szerintem el kell vonatkoztatni kik szállnak szembe (teljesen jogosan) az elnyomó, tolvaj posztkommunista maffiarendszerrel szemben. Ha meg törvényes eszközökkel nem lehet, mert a törvény őket védi, akkor bizony az erkölcsi törvények felül fogják írni a hamis törvényeket, ahogy a történelem során mindig be is bizonyosodott. A XXI. század technikai vívmányaival pedig adottak a feltételek, hogy ne lehessen megúszni a hatalommal való visszaélést, az adófizetők meglopását. Csak cselekedni kéne, ami neked, nekem úgy látszik nem megy. Ezért kellenek olyanok akiknek elkezdik, még ha csak egy Pityinger is az illető, akinek a módszereivel én sem értek egyet, és van még olyan húzása amivel valóban kiharcolhatja magának azt a letöltendőt, éls amiért valóban nem fogok kimenni érte a börtön elé tüntetni...

deruyter 2015.06.04. 11:52:46

A tanú bácsi elmehet ám a ... Még logikátlan is amit mond. Ha dopeman cselekedete felizgatta, akkor nem a rákosi korszakra kellene hivatkoznia, hanem pont a sztálin szobor ledöntésére.
Lefordítom: Ha engem vert a férjem, és a rendőr elfogja, akkor legközelebb nem egy rendőr látványától kakikálom össze magam, hanem a férjemétől.
Amúgy meg szerintem egyértelmű, hogy a háttérből fideszes "barátok" noszogatták ezeket a tanúkat. Vagy komplett idióták.
süti beállítások módosítása