Közéleti borzongások

Közéleti borzongások

Gazdasági pályázatok 2015.

GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) KKV pályázatok fidesz módra

2015. június 15. - nezsu11

Mottó:
Ha az embernek barátai vannak megfelelő helyeken, akkor minden van.

ginop.jpgÉrdekes világot élünk. Minden tele van azzal, hogy de jó, milyen sok pénz megy a KKV-nak (Mikro-, kis-, és középvállalkozások), a 2014–2020-as keret kb. 45%-a.

 

HURRÁ!

 

Csak van egy apró gond: soha ilyen szigorítások nem voltak, ilyen kemény területi listák, tevékenységlisták, beszerezhető termékekben megkötések.
2012. márciusa óta a Közép-magyarországi régióban egyetlen gazdaságfejlesztési kiírás volt nyitva mindössze 1 hónapig. 2013. őszén az összes gazdaságfejlesztési kiírás lezárult. A KKV tőkeigénye nagy. Apró lehetőségek még 2014-ben is voltak: munkaügyi hivatalok által kiírt munkahelyteremtés és az ahhoz kapcsolódó eszközbeszerzés. (Korábbi években is). 2014-ben 13 milliárd forint keretösszeggel. Ezt a kiírást idén nem hozták ki, át akarták az Európai Unió égisze alá tolni.

Valami félresikerülhetett.

Magyar Közlönyben 2015. márciusában megjelent egy ütemterv az idei gazdaságfejlesztési támogatásokról.
Már ebben látszik az egyenlőtlenség: sok a kiemelt felhívás (1–2 nyertesnek címezve, nagy összeggel), és kevés ami valóban a mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak szól.

A tervezetekből is látszott, hogy ezek a kiírások nagyon kirekesztőek. 2015-ben Budapest és Pest megye továbbra sem jut semmi forráshoz, tán 2016-ban, 4 év elteltével – reménykedjünk. A rutinos pesti vállalkozó már telephelyeket hoz létre az ország különböző területein.

A Magyar Közlöny szerint 2 kiírásnak kellett volna megjelennie 2015. áprilisában (ez a 700 milliárdos forrásmegvonás miatt csúszott, bár a kettőnek semmi köze egymáshoz).
A kiírásokról előzetesek kiszivárogtak: Az egyik lett volna a termelési képességet ösztönző kiírás 80 milliárd keretösszeggel, igényelhető minimális támogatás: 5 millió Ft, 50%-os állami támogatással. A másik lett volna a korábbi Munkaügyi központok általi kiírás, 5 milliárd Ft keretösszeggel.

Lehetett tudni előre a kirekesztések mértékét: nagyon csúf településlista – csak a Szabad vállalkozási zónák településein pályázhatnak bármilyen tevékenységet folytató cégek – már az átlag kisváros is kizárva, Nyugat-Dunántúl kizárva – főleg Észak-Alföld és Észak-Magyarország települései, de azok is nagyon szűrten. Azért pár 5000 fő feletti település benn maradt, pl. Ózd, Szerencs, Kunszentmárton, stb. 57 mindössze.
Amit lehetett tudni még előre: tevékenység lista is lesz: vagy szabad vállalkozási zóna vagy csak és kizárólag gyártó tevékenységet folytató cégek. Sajnos ma Magyarország nem a vas-és acél országa, és főleg szolgáltató tevékenység uralja a piaci környezetet. Úgy tűnik itt megint vissza akarnak vezetni valamit, amit legjobb lenne elfelejteni. (Ősszel a választások fényében kiírt pályázatok ugyanezt a célt szolgálták).
A kiírásokat húzták, halasztották, már átlépték a mulasztásos törvénysértést is..

És íme: 2015. június 8-án megjött a „csoda”.. 2 db kiírás , és „lőn” meglepetés.
(GINOP-1.2.2-15:  Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
( Felhívás; 20 milliárd Ft keretösszeg, min. 5 millió Ft támogatás: ez az ami valóban megfelel a kisvállalkozásoknak)

illetve

GINOP-1.2.1-15 - Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (Felhívás; 65 milliárd keretösszeg, min. 50 millió Ft támogatás)

A két pályázatra összesen szánt 85 milliárd Ft elosztása érdekesen megváltozott.

A Termelési kapacitás kibővítését célzó kiírás keretösszege 65 milliárd lett, minimálisan igényelhető összeg: 50 millió, max. 500 millió Ft, és ez csak 50%-a a projektértéknek, a maradék 50%-ot a pályázónak kell hozzá tennie. Ehhez szintén tartozik településlista és tevékenységlista.. A sajtóban így jelent meg: kijött a várva várt kiírás – biztos van, akinek ez jó lesz, de az átlag kisvállalkozó megint becsapva érzi magát.

A Termelési kapacitások bővítése c. pályázat mindössze 20 milliárdos kerettel a valódi kisvállalkozókat érinti. Településlista, tevékenységlista, beszerezhető eszközök listája és még sok apróbb, de annál nehezebben teljesíthető kritérium is terheli őket.

Szeptemberben várható a korábbi kombinált mikrohitelhez hasonló kiírás megjelenése: vajon ott mire számíthatunk??

(kép innen)

Nagy Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://mintavocsok.blog.hu/api/trackback/id/tr427546500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása